Droge Ogen NL

Omega 3: bewezen werking, ongeacht de vorm

In lijn met de stapsgewijze aanpak aanbevolen door DEWS¹, die een kuur met Omega-3 als eerste stap ziet in de behandeling van droge ogen, bestaat de mogelijkheid om patiënten nog beter te helpen met veresterde omega-3 (rTG)¹ .

Bronnen van essentiële vetzuren

Omega-3 en 6 worden essentiële vetzuren genoemd omdat we ze niet kunnen produceren en hun bronnen alleen in onze voeding worden aangetroffen.

Omega-6 vind je terug in de voeding van de meeste mensen, in eieren of sommige soorten vlees (in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van de voeding van het dier) en in moedermelk. Overmatige doses moeten echter worden vermeden. De ideale verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 is ongeveer 1 tot 5, iets wat ook kan worden gemeten (Omega-3-index).7

Sterker nog; in de medische literatuur van de afgelopen jaren is aangetoond dat de inname van Omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) een gunstig effect heeft op ontstekingen, hersenen, hart- en vaatziekten en het cellulair metabolisme.3

Daarom is de relatie tussen pro-inflammatoire Omega-6 en anti-inflammatoire Omega-3 van vitaal belang bij de bestrijding van ontstekings- en auto-immuunziekten.²

Omega-3 en de gezondheid van de ogen

Deze verhouding van omega-3 en omega-6 inname is ook belangrijk als het gaat om droge ogen. Zo liet een in 2016 gepubliceerde studie zien dat patiënten die 4 capsules per dag kregen met een totaal van 1680 mg EPA en 560 mg DHA een statistisch significante verbetering zagen in traanosmolariteit, BUT, inflammatoire markers (MMP9) en symptomen (OSDI)4.

Een andere studie toont aan dat een opname van 2 g per dag aan Omega-3 van mariene oorsprong (EPA / DHA – 3/1 ratio) een effectieve dosis bleek te zijn bij droge ogen³.

In het uitgestrekte aanbod van Omega-3-producten is het daarom belangrijk om de hoeveelheden EPA en DHA die door voedingssupplementering worden geboden te controleren. Bovendien is ook de vorm van deze Omega-3 belangrijk. De veresterde triglyceriden(rTG) worden beter opgenomen door het lichaam dan de ethylester (EE)-vormen; pancreaslipasen hydrolyseren EE’s in mindere mate en veel langzamer.6

Een ander belangrijk element is de duur van deze inname. Het duurt minimaal tot 8 weken na het begin van de inname van deze Omega-36,7 om een significant effect op de oculaire symptomen te zien4 (subjectief en objectief) en 12 weken om veranderingen van de EPA / DHA-niveaus in de bloedparameters te zien (omega-3 Index).6,7

Ook in vloeibare vorm

Anderzijds kan capsules nemen, door hun grootte of aantal, soms problemen veroorzaken voor sommige patiënten en dus hun therapietrouw verminderen. Om dit probleem te overwinnen, is er ook een vloeibare oplossing die de inname van Omega-3 vereenvoudigt. Hoewel het dezelfde effectiviteit biedt als de capsules, is deze vloeibare vorm gemakkelijker in te slikken en volstaat slechts één dosis per dag.

Bronnen

  1. L. Jones et al., TFOS DEWS II Management and Therapy Report/The Ocular Surface 15 (2017): 575-628
  2. A.P. Simopoulos. The importance of the ratio omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002; 56(8): 365-379.
  3. P. Calder., Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition pr pharmacology? BJCP. 2012; 75 (3): 645-662
  4. A. Epitropoulos et al., Effect of Oral Re-Esterified Omega-3 Nutritional Supplementation on Dry Eyes. Cornea. 2016 Sep; 35(9):1185-91.
  5. J. Dyerberg et al., Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulation, Prostaglandins Leukotrienes Essent. Fatty Acids (2010), doi: 10.1016/j.plefa.2010.06.007
  6. M.B. Katan, J.P. et al., Kinetics of incorporation of dietary fatty acids into serum cholesteryl esters, erythrocyte membranes, and adipose tissue: an 18-months controlled study. J lipid Res (1997): 2012-2022
  7. Von Schaky et al, Trans Fatty Acid Levels in Erythrocytes in Europe. Eur. J. Nutr. 2016, e-pub May 5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s