Heeft u al gehoord van MADE of Mask Associated Dry Eye?

Het correcte gebruik van mondmaskers is essentieel om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, maar geeft aanleiding tot een nieuw fenomeen: meer meldingen van droge ogen. Experts van het Center for Ocular Research & Education (CORE) van de University of Waterloo (Canada) adviseren oogzorgprofessionals over het herkennen van mondmasker-geassocieerde droge ogen (MADE of Mask Associated Dry Eye) en over methoden om de aandoening te verminderen.

Rapporten van MADE circuleren sinds het begin van afgelopen zomer en een recent onderzoek (Moshirfar, et. al.) concludeerde dat droge ogen en irritatie door het dragen van een masker een probleem kan worden of bestaande hinder kan verergeren.

Patiënten kunnen vragen hebben en hen daarbij een paar handige tips geven, kost weinig tijd en kan een groot verschil maken…

MADE: wat, waarom en wie?

Mondmaskers verminderen de vrije verspreiding van lucht naar buiten aanzienlijk. Wanneer een masker bovenaan wat losser tegen het gezicht zit, is de meest waarschijnlijke route naar boven, langs de neus. Dit dwingt een luchtstroom over het oogoppervlak, waardoor omstandigheden worden gecreëerd die de verdamping van de traanfilm versnellen, wat op zijn beurt leidt tot droge plekken op het oogoppervlak en ongemak.

Naast verergering van de symptomen bij patiënten met een reeds bestaande droge-ogenziekte, kan MADE een breed publiek treffen: ouderen die doorgaans al een traanfilm van slechtere kwaliteit hebben, dragers van contactlenzen en mensen die langdurig werken bij airconditioning en/of digitale schermen.

Naast ongemak kan MADE mensen ertoe brengen in hun ogen te wrijven voor tijdelijke verlichting, waardoor de kans groter wordt dat ongewassen handen naar het gezicht worden gebracht. Dit vergroot op zijn beurt de kans op een coronavirusbesmetting via de mond, neus en in mindere mate het oog.

Blijf het mondmasker dragen waar nodig…

…maar wat als er sprake zou kunnen zijn van droge ogen als gevolg van mondmaskerdracht? Eerst en vooral kan een consultatie bij de oogarts andere oorzaken voor droge ogen uitsluiten – een goede raad bij elk nieuw ooggerelateerd probleem. Personen die mogelijk symptomen hebben van droge ogen hebben als gevolg van het dragen van een mondmasker kunnen daarbij ook dit advies opvolgen:

  • Zorg ervoor dat een mondmasker op de juiste manier wordt gedragen, vooral in combinatie met een (zonne)bril. Een goed aansluitende bovenrand die het knipperen niet hindert, kan helpen.
  • Gebruik oogdruppels die het best aansluiten bij uw type droge ogen. Daarbij kan een all-in-one diagnose van groot nut zijn.
  • Beperk de tijd in omgevingen met airconditioning en neem regelmatig een pauze als u veel tijd voor een scherm doorbrengt.

Bronnen

Leave a Reply