Omega 3 en Meiboom klieren: rechtstreeks verband?

Newsletter_Banner_Fish_Omega_3

Risicofactoren gelinkt aan droge ogen

Zoals gekend kunnen vele factoren geassocieerd worden met droge ogen.

In haar meest recente verslag bespreekt de DEWS1 de invloed van vetzuren en in het bijzonder van Omega 3. Zo toont een studie van Miljanovic2 bij meer dan 32.000 vrouwen aan dat de dagelijkse inname van 1 extra gram Omega 3 het risico op droge ogen tot 30% vermindert.

Verder werd in een recent artikel van Dr. Smith aangetoond dat de verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 in het lichaam een invloed zou uitoefenen op de ontstekingsprocessen die in de Meiboom klieren ontstaan.3

De problematiek situeert zich in het feit dat we zelf geen Omega 3 aanmaken in het lichaam, waardoor dit via de voeding -en met name d.m.v. visolie- moet worden aangebracht. Maar zelfs dan volstaat een normaal voedingspatroon in de meeste gevallen niet voor een toereikende hoeveelheid Omega 3 en om bijgevolg de risico’s op droge ogen te beperken.

De oplossing bestaat dan ook uit de inname van Omega 3 supplementen.

Maar… je hebt Omega-3 en Omega-3

De biobeschikbaarheid van geconcentreerde visoliepreparaten kan sterke verschillen vertonen van het ene tot het andere product, waarbij de biobeschikbaarheid van rTG (reesterified Triglycérides) aanzienlijk beter is dan EEs (Ethyl Esters).

In dat opzicht stelt Simopharma -in de optiek u een brede waaier aan te bieden inzake diagnostiek en behandeling van droge ogen- u een voedingssupplement voor dat verrijkt werd met Omega 3 van het type rTG, waarvan klinisch bewezen werd dat het een gunstige invloed uitoefent op de pathologie van droge ogen.4,5

  • 1 D.EW.S. – The Ocular Surface – April 2007, Vol. 5, No. 2

  • 2 Miljanovic B, Trivedi KA, Dana MR, et al. Relation between dietary n-3 and n-6 fatty acids and clinically diagnosed dry eye syndrome in women. Am J Clin Nutr 2005;82: 887-93

  • 3 Smith G. Treatment of MGD and Dry Eye with Omega-3s rTG – Clinical & Refractive Optometry 25:4, 2014
  • 4 J.Dyerberg, et al., Bioavailability of marine –  3 fatty acid formulations, Prostaglandins   Leukotrienes Essent. Fatty Acids (2010), doi:10.1016/j.plefa.2010.06.007
  • 5 Epitropoulos et al. Effect of Oral Re-esterified Omega-3 Nutritional Supplementation on Dry Eyes. Cornea. 2016 Sep; 35(9):1185-91.

Leave a Reply