5 feiten rond IRPL en het oogoppervlak

Er is een toenemend bewustzijn rond de relatie tussen droge ogen en intense regulated pulsed light (IRPL)-therapie in de oogzorggemeenschap. Laten we de technologie binnen oogheelkunde en het onderzoek dat de effectiviteit en veiligheid ervan ondersteunt, nader bekijken. Vijf zaken die u moet weten over deze veelbelovende technologie.

1. Het is een lamp, geen laser

Een laser stuurt coherente lichtimpulsen op één golflengte uit. IRPL daarentegen zendt een reeks polychromatische infraroodlichtimpulsen (van 580 tot 1200 nm) en stimuleert zo de parasympatische zenuwen verbonden met de Meiboomklieren. Deze emissie van gepulseerd licht zorgt voor een microtoename van de temperatuur (op het niveau van de zenuw), die vervolgens de afgifte van neurotransmitters zal genereren en de Meiboomklieren zal activeren. De IRPL-techniek laat een precieze regulering van het vermogen toe waar conventionele technologieën dat niet kunnen.

2. IRPL behandelt DED & MGD

De Dry Eye Workshop II van Tear Film & Ocular Surface Society 2017 (TFOS DEWS II) zorgde voor een internationale consensus rond droge ogen. Een deel van die opdracht was het updaten van benaderingen voor diagnose en management van droge ogen-aandoeningen. Op basis van haar bevindingen plaatsten zij IRPL als een stap 2-behandeling voor droge ogen (DED) en meiboomklierdisfunctie (MGD)

3. Onderzoek bevestigt punt 2

De technologie an sich is al sinds 2013 CE-gecertificeerd. Uit onderzoek blijkt ook dat verschillende parameters bij droge ogen-patiënten significant verbeteren. Dat is het geval bij zowel droge ogen van het evaporatieve type als het soort gelinkt aan MGD (Meibomian Gland Disease). De OSDI-score, de BUT, de conjunctivale vochtdoordrenking en de werking van de meiboomklieren verbetert in die gevallen, zonder eventuele bijwerkingen. Hieronder enkele relevante bronnen:

  • Craig JP, Chen YH, Turnbull PR. Prospective trial of intense pulsed light for the treatment of meibomian gland dysfunction. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015 Feb 12;56(3):1965-70.
  • Jiang X, Lv H, Song H, Zhang M, Liu Y, Hu X, et al. Evaluation of the safety and effectiveness of intense pulsed l ight in the treatment of meibomian gland dysfunction. J Ophthalmol [Internet]. 2016 [cited 2018 Jan 11]; 2016:1910694. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931092/pdf/JOPH2016-1910694.pdf
  • Guilloto Caballero S, Garcia Madrona JL, Colmenero RE. Effect of pulsed laser light in patients with dry eye syndrome. Arch Soc Esp Oftalmol. 2017 Nov;92(11):509-15.
  • Yin Y, Liu N, Gong L, Song N. Changes in the meibomian gland after exposure to intense pulsed light in meibomian gland dysfunction (MGD) patients. Curr Eye Res. 2017 Dec 4;1 -6.
  • Karaca E, Kemer Ö, Özek D. Intense regulated pulse light for the meibomian gland dysfunction. European Journal of Ophthalmology Dec 4,2018: 1–4 – https://doi.org/10.1177/1120672118817687
  • Vigo L. et al. Intense Pulsed Light for the treatment of Dry Eye owing to Meibomian Gland Dysfunction. Journal of Visualized experiments.(146), e57811, doi: 10.379/57811 – https://www.jove.com/video/57811
  • Vigo L. et al. Ocular Surface Workup in Patients with Meibomian Gland Dysfunction Treated with Intense Regulated Pulsed Light. Diagnostics 2019, 9, 147; doi:10.3390/diagnostics9040147

4. Het is een snelle procedure

Eén IRPL-behandeling duurt niet langer dan enkele minuten. Een serie van 5 pulslicht shots per oog wordt ter hoogte van de jukbeenderen en de temporale zone aangebracht, van nasaal naar temporaal. Een tweede sessie moet 14 dagen na de eerste uitgevoerd worden. Volgende sessies worden met een interval van één maand uitgevoerd.

De behandelingen hebben een cumulatief en continu effect, tot zeker zes weken na de laatste behandelingssessie.

5. Een potentiële voltreffer

De korte behandelingstijd, gecombineerd met de effectieve werking en de hoogtechnologische allure van deze technologie maken het tot een potentiële voltreffer: 96% van de behandelde patiënten raadt de behandeling aan en bijna 55% van de patiënten is sinds IRPL gestopt met het gebruiken van kunsttranen.

Leave a Reply