Blefaritis en biofilm: een nieuw concept

oog hygiëne blefaritis

Twee types blefaritis

Blefaritis kan acuut of chronisch zijn, de chronische vorm is de meest voorkomende. Het kan ook worden gedefinieerd door de locatie van het probleem: anterieur of posterieur. Deze aandoening vertoont meestal terugkerende symptomen die kunnen variëren door de tijd en beide ogen beïnvloeden.

Type 1: acute blefaritis

Acute blefaritis kan ulceratief zijn of niet. Het is meestal een infectie die de ulceratieve variant van blefaritis veroorzaakt, bijvoorbeeld een infectie van bacteriële oorsprong, zoals stafylokokken. Een virale etiologie zoals Herpes simplex en Varicella zoster is ook mogelijk.

Wanneer er geen sprake is van ulceratieve blefaritis, is het meestal te wijten aan een allergische reactie, of het nu atopisch of seizoensgebonden is.

Type 2: chronische blefaritis

De locatie ervan bepaalt grotendeels de aard van de chronische vorm van blefaritis. Bij anterieure blefaritis is meestal sprake van een infectie, meestal staphylokokken of een proces van een seborroïsche ziekte, vaak seborroïsche dermatitis van het gezicht en de hoofdhuid. Bovendien kan anterieure blefaritis ook geassocieerd zijn met rosacea. Meiboomklierdisfunctie veroorzaakt ook posterieure blefaritis. De klieren scheiden te veel olieachtige substantie af, wat de klieren verstopt. Over het algemeen wordt dit geassocieerd met rosacea en bepaalde hormonale oorzaken.5,6,7

Patiënten met blefaritis klagen over het algemeen over jeuk, een branderig gevoel en aangekoekte oogleden. Ze klagen over kloofjes, wazig zicht en een vreemd gevoel. De ophoping van korstjes op de wimpers 1,2,3,4 is ‘s vooral ‘s ochtends hinderlijk. Deze symptomen hebben de neiging om beide ogen te treffen en kunnen ook periodiek voorkomen. Bij anterieure blefaritis onthult een spleetlamponderzoek erytheem en oedeem van de ooglidrand. Dit kan ook gepaard gaan met telangiectasia aan de buitenzijde van het ooglid. Een soort van schubben zijn ook te zien aan de basis van de wimpers.

Verlies van wimpers (madarose), depigmentatie van wimpers (poliose) en afwijkende stand van de wimpers (trichiasis) kunnen ook waargenomen
worden. Bij posterieure blefaritis zijn de Meiboomklieren verwijd, belemmerd en kunnen zebedekt zijn met olie. Afscheidingen van deze klieren kunnen dik lijken en er kan littekenvorming optreden op het ooglid aan het gebied rond de klieren. Bij alle soorten blefaritis kan de traanfilm tekenen van snelle verdamping vertonen.8

Leave a Reply