Droge Ogen NL

Blepharitis: storend, maar zeker niet onoverkomelijk

Personen die klagen over rode, droge en/of geïrriteerde ogen gaan er vaak van uit dat een of andere vorm van oogallergie hiervoor verantwoordelijk is. De symptomen zijn vaak gelijkaardig, maar kan ook het gevolg zijn van een ontsteking van de oogleden, blepharitis.

black-and-white-close-up-eye-18809

Symptomen

Blepharitis is een (vaak chronische) ontsteking van de randen van de oogleden, die vaak gepaard gaat met roodheid, irritatie, jeuk en schilfers op de wimpers. Soms treedt ook droogheid, zwelling en verzwering op, of een schurend gevoel alsof er iets in het oog zit. Blepharitis kan op elke leeftijd optreden en kan het moeilijk maken om normale, dagelijkse taken uit te voeren.

Blepharitis is evenwel niet besmettelijk en leidt doorgaans niet tot permanente oogschade. We spreken dan ook van een lichte aandoening, die vooral eerder hinderlijk is.

Oorzaken

Blepharitis kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie. Andere zaken die aanleiding kunnen geven zijn bijvoorbeeld de nasleep van een allergische reactie of herhaaldelijke blootstelling aan stof of het gebruik van bepaalde types cosmetica (nagellak, haarverf of make-up). Verder, maar eerder zeldzaam, komt blepharitis ook voor als gevolg van overmatige talkproductie (seborrhea) of door gebrekkige lichaamshygiëne.

Ook huidziekten zoals rosacea kunnen blepharitis veroorzaken bij adolescenten. In ongeveer 40% van de gevallen zijn demodex follicolorum-parasieten de aanleiding. Demodex folliculorum wordt meestal aangetroffen in de follikels van de wimpers, waar ze zich te goed doen aan epitheelcellen. Tot slot is er onderzoek dat suggereert dat met het ouder worden een zogenaamde ‘biofilm‘ kan ophopen in de ooglidranden, wat leidt tot blepharitis.

Behandeling

Hoe u blepharitis het best behandelt, hangt sterk van af van het type ontsteking. De sleutelfactor in zo goed als alle gevallen is een goede ooglidhygiëne en het verwijderen van de korstjes.

icon1Warme compressen op de ogen kunnen helpen om opgedroogde korstjes te verzachten en verwijderen. Als de kliertjes in het ooglid verstopt zijn, kan ooglidmassage de opgehoopte smeer verwijderen en de kanaaltjes vrij maken. Bij een bacteriële infectie kan ten slotte overgegaan worden tot  een antibioticakuur.

icon2
Als er sprake is van demodex, kan een wasoplossing of reinigingsstaafjes op basis van theeboomolie soelaas bieden.

 

scrub outil paupièresVeel patiënten slagen er niet in de oogleden regelmatig en grondig te reinigen. Bij de ophoping van biofilm, bestaat een oplossing onder de vorm van een toestel waarmee de oogspecialist de ooglidranden ‘scrubt’ en zo zorgt voor een langdurige verlichting van de klachten.

Meer weten over blepharitis? Lees hier meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s