Refractive surprise & multifocale implantlenzen

Een patiënt die aanvankelijk ideaal geschikt leek voor multifocale implantlenzen, komt ontevreden terug met een teleurstellend resultaat tot gevolg. Gezien de populariteit van multifocale lenzen komt dit soort verhalen vaker voor en is het moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is. Hebt u daarbij al gedacht aan pupildecentratie of decentratie van de visuele as?

Hoek alpha & hoek kappa

In de literatuur zijn deze afwijkingen beschreven onder “Hoek kappa”, als het gaat om een decentratie van de visuele as ten opzichte van het midden van de pupilopening. “Hoek alpha” betreft decentratie van de visuele as ten opzichte van het midden van het hoornvlies.

De hoek tussen de pupil-as en de visuele as staat bekend als hoek kappa (Κ), en de hoek tussen de optische as en de visuele as staat bekend als hoek alfa (α).

Met de huidige meetapparatuur is het mogelijk om voorafgaand aan de staaroperatie al de nodige informatie te verzamelen, zodat u een goede inschatting kan maken van de mogelijke risico’s. Bij de white-to-white metingen van een aantal diagnostische toestellen wordt een waarde weergegeven voor “Hoek Alpha” en voor “Hoek Kappa”. De leverancier van uw apparatuur kan u hierbij zeker de juiste informatie geven.

Als er sprake is van afwijkingen van hoek alpha en van hoek kappa dan kan het gebruik van multifocale lenzen mogelijk worden ontraden. De meeste fabrikanten hanteren hiervoor een zogenaamde ‘afkapwaarde’. Vraag uw lenzenleverancier om deze afkapwaarde, als dit onverhoopt onduidelijk is.

Wat met diffractieve lenzen?

Diffractieve multifocale lenzen, waarbij de optiek van de lens is opgebouwd uit verschillende ‘ringen’, kunnen bij te grote afwijkingen van hoek alpha en hoek kappa nadelig zijn. Zeker als het midden van de lens, niet de visuele as is. Lichtstralen door het midden van het hoornvlies worden dan in het centrum van de lens gebroken en lichtstralen naar de visuele as van het oog worden door een andere ring van de lens gebroken. Een diffractieve multifocale lens is in dat geval mogelijk af te raden.

En welk alternatief bieden refractieve lenzen?

Een gesegmenteerde refractieve multifocale lens heeft hierbij een duidelijk voordeel. Door de lens in de kapselzak te roteren, is het mogelijk om de visuele as en het midden van het hoornvlies door het vertedeel van de lens te laten gaan. Hiermee worden refractive surprises hopelijk tot een minimum beperkt. Een fijne wetenschap voor u als chirurg én voor uw cliënt.

Vraag uw lenzenfabrikant naar deze eerder genoemde afkapwaarde. Hoe hoger de afkapwaarde, des te beperkter is de invloed van hoek alpha en hoek kappa, of hoe groter de tolerantie van de multifocale lens voor afwijkingen van hoek alpha en hoek kappa.

We helpen u uiteraard graag, als u meer wilt weten over refractieve lenstechnologie.

Leave a Reply