Elevated Phase Shift (EPS) technologie: een nieuw optisch concept voor échte trifocale prestaties

Kandidaten voor cataract-ingrepen zijn tegenwoordig steeds meer geïnteresseerd in het verminderen van hun brilafhankelijkheid. De trifocale Liberty IOL van Medicontur werd ontworpen om aan de functionele behoeften van deze patiënt te voldoen en optimale visuskwaliteit te garanderen.

Revolutionair optisch ontwerp (EPS)

De Liberty-IOL onderscheidt zich door unieke optische functies, vergelijkbaar met eigenschappen die gebruikt zijn voor de 1stQ AddOn sulcuslens. Er wordt gebruik gemaakt van de gepatenteerde Elevated Phase Shift (EPS) technologie. Dit omvat een nieuw optisch concept voor échte trifocale prestaties en efficiënt gebruik van lichtenergie. Hierbij een kort overzicht van de prestaties en voordeel van dit optische ontwerp en hoe EPS zich verhoudt tot andere trifocale technologieën

Lichtverdeling en diffractie

De optische kwaliteiten van multifocale IOL’s (MIOL’s) zijn gebaseerd op een diffractief patroon dat gebruik maakt van lichtgolven. Een lichtgolffront heeft dezelfde amplitude. Diffractie beschrijft het fysieke fenomeen dat optreedt wanneer een golffront een obstakel (oppervlak) ontmoet. Wanneer een golffront een object treft, verandert het zijn golfvorm. Terwijl golven erdoorheen stromen, kunnen de golven elkaar overlappen, waardoor hun amplitude verandert en gelijk wordt aan de som van de amplitudes van de individuele golven. De overlappende golven kunnen elkaar versterken (Fig. A), wat bekend staat als constructieve interferentie, of elkaar opheffen, wat bekend staat als destructieve interferentie. (Fig. B)

Lichtinterferentie afstemmen

Bij het ontwikkelen van een diffractieve multifocale IOL moeten die lichtinterferenties afgestemd worden om zo de gewenste optische eigenschappen te bereiken, terwijl het binnenkomende licht ook zo efficiënt en effectief gebruikt wordt.

Via EPS-technologie is door constructieve interferentie een ​​derde brandpunt gecreëerd, voor een intermediair zicht met slechts zeven diffractieve ringen binnen de centrale 3 mm van de optiek, waardoor 75% van het lensoppervlak refractief blijft. Het resultaat is compromisloze visus op de nabije- en verte-afstanden, met goede functionele visus op de intermediaire afstand. Minder diffractieve ringen, voor meer zicht en minder kans op contrastgevoeligheidsverlies of dysfotopsie.

Contrastgevoeligheid en dysfotopische nevenverschijnselen

Personen die te maken krijgen met cataract hebben vaak de facto al last van verlaagde contrastgevoeligheid en ongewenste lichtverschijnselen, wegens verminderde transparantie van de ooglens. Multifocale, diffractieve lenzen kunnen, door hun opbouw en lichtspreiding, verlaagde contrastgevoeligheid nog verder versterken.

Uit analyse1 blijkt dat bij 50% van de patiënten rond de 60 jaar of met vroege cataract de contrastgevoeligheid verbetert na implantatie van de Liberty IOL. Ze ervaren ook minder dysfotopsie in vergelijking met hun pre-operatief zicht. Een ander post-operatief onderzoek leert ons dat bij 50 personen waarbij Liberty geïmplanteerd is, de contrastgevoeligheid significant verbeterd is ten opzichte van de pre-operatieve toestand, onder alle de lichtomstandigheden.

De klinische praktijk bevestigt dat er post-operatief ook amper klachten zijn die verwijzen naar halo of glare1.

Een design dat ertoe doet

De Liberty IOL is vervaardigd uit beproefd 25% hydrofiel copolymeer-materiaal, gebaseerd op het Bi-Flex ontwerp. De lens blijft stabiel in de kapselzak en door het design wordt PCO voorkomen.

Het Bi-Flex-ontwerp wordt gekenmerkt door dubbele C-loop haptics,
die een grote contacthoek (2 x 88.8º) maken met de kapselzak. Die grote contacthoek garandeert een juiste positionering en flexibiliteit, maar verleent ook stabiliteit door bestand te zijn tegen het krimpen van de kapselzak.

Bronnen

  1. Győry JF, Madár E, Srinivasan S. Implantation of a diffractive-refractive trifocal intraocular lens with centralized diffractive rings:
    Two-year results. J Cataract Refract Surg. 2019;45(5):639-646.

Leave a Reply