Droge ogen, slaap en slecht functionerende oogleden

  • Slaapgewoonten kunnen een rol spelen bij droge ogen en gecompromitteerde ooglidprestaties.
  • Er kan een verband vastgesteld worden tussen de presentatie van matige tot ernstige symptomen van droge ogen en de gezamenlijke aanwezigheid van meiboomklierdisfunctie en slechte prestaties van de oogleden.
  • Overweeg objectieve tests om de ooglidfuncties van een patiënt te beoordelen.

Aangezien het standaard diagnostische protocol voor droge ogen steeds uitgebreider wordt, mag men een kritisch belangrijke factor niet uit het oog verliezen: slaap. Slaap beïnvloedt bijna elk aspect van de gezondheid . Voor patiënten met droge ogen toont recent onderzoek aan dat wat er ‘s nachts gebeurt – met name een gecompromitteerde afdichting van het ooglid en blootstelling die leidt tot uitdroging– een grote invloed kan hebben op de ernst van de symptomen.1

In 2017 toonden Korb et al overtuigende gegevens waaruit bleek dat 61% van de symptomatische droge-ogenpatiënten – van milde, matige tot ernstige symptomen – onvolledig sluiten van de oogleden vertoonden.1 Van de patiënten met eerstegraads ooglidproblemen had 79% milde of ergere tekenen en symptomen van droge ogen tekenen.

Een nieuwe assessment-strategie

Men kan dan ook overwegen de ooglidfunctie vroeger in het diagnoseproces te evalueren. Dat kan bijvoorbeeld op deze twee manieren:

  • lichtlekken nagaan met een transilluminator: de onderzoeker houdt een transilluminator tegen de gesloten oogleden van de patiënt en zoekt naar “lichtlekkage” uit het gedeelte tussen de wimpers. Als lichte tot significante lichtlekkage wordt gedetecteerd, beschermen de oogleden van de patiënt de patiënt mogelijk niet tegen uitdrogende stress wanneer de ogen tijdens de slaap2 schijnbaar gesloten zijn.
  • de ‘lid snap test’: de onderzoeker trekt het onderste ooglid van de patiënt naar beneden met een wattenstaafje en laat het terug op zijn plaats ‘schieten’ om de elasticiteit van het ooglid na te gaan. Verminderd elastische, of omgekeerd, al te elastische oogleden presteren slechter als de patiënt slaapt, zodat de symptomen verergeren. Liu et al. vonden ook dat traanfilmafwijkingen die leiden tot snelle traanverdamping vaak voorkomen bij patiënten met ‘floppy eyelid syndrome’.3

Behandeling

Je zou een verband kunnen opmerken tussen matige tot ernstige tekenen en symptomen van droge ogen, meiboomklierdisfunctie (MGD) en slecht functionerende oogleden. Dit kan zowel in-office als thuis behandeld worden.

In-office IRPL-therapie, gecombineerd met Meiboomklier-expressie, resulteert in een merkbare verbetering bij droge ogen, zowel qua symptomatiek als klinische tekens. IRPL is een therapie door lichtimpulsen die rechtstreeks op de neurotransmitters van de meiboomklieren. De kwaliteit van de traanfilm en afscheiding van de traanklieren verbetert, net als de ontsteking van het oogoppervlak.

Thuis kan de patiënt de behandeling aanvullen met warmtebehandelingen via therapeutische maskers. Binnenin de gel packs bevindt zicht een kleine roestvrij stalen schijf. Door het buigen van deze schijf wordt de moleculaire structuur van de gel gewijzigd en op die manier warmte opgewekt. Eenmaal het warmte-effect geactiveerd wordt de gel pack in de meegeleverde bril aangebracht. Vervolgens wordt de bril opgezet en wordt gedurende 20 à 25 minuten een gecontroleerde vochtige warmte verspreid over het oog.

Tot slot…

Patiënten en artsen hebben het geluk dat onderzoek naar droge ogen, innovatie en behandelingsopties het afgelopen decennium zijn gegroeid. Eerdere, minder gesofisticeerde benaderingen van management – beginnend met het afwijzen van klachten van patiënten en vervolgens afhankelijk van medicijnen als een remedie voor alles – hebben plaatsgemaakt voor een genuanceerder onderzoeksfilosofie die rekening houdt met meerdere etiologieën, relevante factoren en behandelprotocollen.

In die zin is het zeker nuttig om het risico van uw patiënten met nachtelijke desiccatieve stress en problemen met de oogleden van dichterbij te bekijken. Deze ‘extra’ beoordeling kost weinig tijd en levert mogelijk grote voordelen op, waaronder het herstellen van het comfort voor uw patiënten met droge ogen.

Bronnen

  1. Korb D, Blackie C, Nau A. Prevalence of compromised lid seal in symptomatic refractory dry eye patients and asymptomatic patients. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2017; 58:2696.
  2. Korb D, Blackie C. The Korb-Blackie lid light test. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013; 54:942.
  3. Liu D, Di Pascuale MA, Sawai J, Gao YY, Tseng SC. Tear film dynamics in floppy eyelid syndrome. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2005;46(4):1188-1194.

Leave a Reply