Droge ogen van het evaporatieve type

Image of Drought

Rol van Meiboom klieren

Een zeer recente studie1 benadrukt het belang en de rol van Meibomian Gland Disease (MGD) in de pathologie van droge ogen van het evaporatieve type.

Een andere studie toont vervolgens aan dat:

  • de TBUT (Tear Breakup Time) significant korter was bij de groep patiënten die een obstructie van de Meiboom Klieren vertoonde dan bij de controlegroep (P <0,001);
  • het verlies aan klieren in zowel bovenste als onderste oogleden hoger lag dan het geval was bij de controlegroep (respectievelijk: p <0,001 en p <0,001);
  • de dikte van de vetlaag significant dikker was in de controlegroep dan in de groep patiënten met obstructie van de Meiboom Klieren (P = 0,28).2

Meibomian Glands

In de praktijk blijkt dat oftalmologen vaak hinder ondervinden bij het onderscheiden van MGD van andere vormen van DED (Dry Eye Disease), net als bij het identificeren van MGD subvormen zoals dermatitis of rosacea.

Nieuwe technologieën maken het echter mogelijk voor de arts om diens diagnose verder te verfijnen, waardoor de beste remedie kan worden aangeboden aan de patiënt.

Keratografie, meibografie en interferometrie vormen vandaag cruciale tools teneinde niet alleen de mogelijke deficiëntie van de Meiboom klieren te detecteren en te meten, maar beschikken ook over de mogelijkheid om de effecten van aanbevolen behandelingen nauwkeurig op te volgen.

Wenst u meer informatie omtrent deze verschillende toepassingen?
Contacteer ons en we helpen u graag verder.


1 Gerd Geerling, Christophe Baudouin, Pasquale Aragona, Maurizio Rolando, Kostas G. Boboridis, José M. Benítez-del-Castillo, Yonca A. Akova, Jesús Merayo-Lloves, Marc Labetoulle, Martin Steinhoff, Elisabeth M. Messmer. Emerging strategies for the diagnosis and treatment of meibomian gland dysfunction: Proceedings of the OCEAN group meeting. The Ocular Surface; April 2017, Volume 15 (2):179–192.

2 Youngsub Eom, Jong-Suk Lee, Su-Yeon Kang, Hyo Myung Kim, Jong-Suk Song. Correlation between Quantitative Measurements of Tear Film Lipid Layer Thickness and Meibomian Gland Loss in Patients with Obstructive Meibomian Gland Dysfunction and Normal Controls. AMJO; June 2013,Volume 155(6):1104–1110.

Leave a Reply