Droge ogen: diagnose en behandeling in verbazend nieuw daglicht

Infographic_Simovision_2017-03_NOM_SBM_Sistemi_Tearscope_UNI

Shirmer en TBUT: verre van ideaal

U heeft waarschijnlijk zelf al het vermoeden dat de Shirmer– en TBUT test niet echt een voorspellende waarde hebben als het om de diagnose van droge ogen gaat.

De ene keer een patiënt met overduidelijk symptomen van droge ogen maar met een goede TBUT en of Shirmer, maar andersom komt net zo goed voor. Het Dry Eye Workshop Report gepubliceerd in The Ocular Surface 5:2 heeft dit al in 2007 bevestigd (PPV: Schirmer 31% TBUT 25%. Osmolariteit heeft wél een Positive Predictive Value van 87% maar evengoed correleert ook osmolariteit tevens niet altijd met symptomen).

Waarom wordt de Schirmer en TBUT Test dan nog door iedereen uitgevoerd?

Het antwoord is simpel. Tot op heden bestond er gewoon nog geen goede en praktisch werkende test. Wellicht komt daar nu verandering in.

Lees meer…

Analyseer alle lagen van de traanfilm

Het Italiaanse bedrijf SBM Sistemi ontwikkelde een eenvoudige maar vernuftige iPad applicatie, waarlangs men meer inzicht verkrijgt over elk van de lagen binnen de traanfilm (nl. mucine-, water- en lipidelaag).

Na deze technologie reeds op verschillende locaties te hebben uitgetest kunnen we u alvast meegeven niet ontevreden te zijn. Het is nu effectief vrij eenvoudig om elk van de 3 lagen van de traanfilm goed in kaart te brengen om vervolgens het aangewezen behandelplan op te stellen.

Bovendien kunt u alle beelden heel eenvoudig opslaan én terugvinden voor patiënteducatie en het evalueren van het bekomen effect van het behandelplan.

Lees meer…

Leave a Reply